Ki olvas minket?

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Szavazás

Neked melyik a kedvenc masszázsod?
 

Masszázs


Svédmasszázs

A Svédmasszázs egy svéd vívómester és tornatanár Ling leírása alapján kezdett ismertté válni Európában a XIX. században. A gyakorlati tapasztalatok alapján a masszázst továbbfejlesztették, hatásmechanizmusát, javallatait, ellenjavallatait pontosan megfigyelték, lejegyezték. Kezdetben csak kevesen vették igénybe, napjainkra főleg Európában, ez a masszázs lett a legelfogadottabb, s megnőtt rá az igény is. Ma már az orvostudomány is alkalmazza bizonyos betegségek (főleg ízületi és izomproblémák) kiegészítő kezeléseként, sőt kórházakban, gyógyintézményekben orvosi rendelvényre elő is írják. A masszázs legnagyobb jelentősége az izmok lazításában van. Napjaink mozgásszegény életmódja, hajszolt munkatempója után keveseknek van kedve és energiája igénybe venni a sportolási lehetőségeket. Az ülő munkát végzőknek nagy százalékánál jelentős a nyak-, hát-, derék-, és végtagfájdalom, a beszűkült mozgástartomány. Ezen problémákra, illetve a problémák elkerülésére, nagyon jó hatású ez a masszírozás, mint passzív mozgás (mozgatás). Véleményem szerint a betegségek nagy százalékát el lehetne kerülni a rendszeres mozgással, mozgatással, s ezzel a fájdalmak egy része is elkerülhető lenne, csak oda kellene figyelni magunkra már akkor, amikor a szervezet még nem jelez. A betegségek leküzdésének legjobb módja a megelőzés, mert meggyógyulni sokkal nehezebb, mint az egészséget fenntartani. Ehhez ad segítséget a masszázs. Természetesen az egyes beteg tesztrészek kezelésében is jó eredményeket lehet elérni, de az esetenként fájdalommal járhat.
Időtartama függ a kezelendő felület nagyságától, és a gyógyulás gyorsaságától.

Gyógymasszázs

(orvos utasítására végzett gyógyító-, rehabilitáló munka)
Az orvos utasítására végzett gyógyító jellegű, rehabilitáló rendszeres kezelés, melyet lehet különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával társítani. Szalonunkba lehetőség nyílik a fizikóterápiás kezelésekre,mely a masszázsal kombinálva egy komplett kezelést nyújt a betegnek. Igénybe vehető előzetes telefonos egyeztetés alapján. Gyógymasszázs kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst.

Szegmentmasszázs

Egyes szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat, és így funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Egy szerv megbetegedésekor az azonos szegmentumhoz tartozó bőrfelületen, izmon, izületen és idegeken elváltozás jelentkezik. A szegmentmasszázs célja, hogy a megfelelő szegmentumokra kifejtett hatással a betegséget fenntartó reflexkört megszakítsa, és a szegment szöveti állapotában kialakult kóros funkciózavart normalizálja.

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett “húzó fogásokkal” igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot. E módszer nem kellemes ám hatékony.

Csonthártya masszázs

Ez az eljárás Vogler nevéhez fűződik. A test azon részein masszírozza a csonthártyát, ahol a csontot nagyobb izomréteg nem borítja. A kívánt terápiás hatást a kezelendő felületre gyakorolt szisztematikus nyomás kifejtésével éri el a masszőr. Mivel a csonthártya gazdag idegvégződésekben és igen érzékeny a nyomásra, ez a masszázsfajta sem tartozik a kellemes kezelések közé.

Reflexológia talpmasszázs

A talpmasszázs, csakúgy, mint a természetgyógyászat többi ága, több évezredes múltra tekint vissza, õsidõk óta alkalmazzák.Testünk bizonyos területein-, mint például a talp, illetve a tenyér-tükrözõdnek belsõ szerveink. Ezek a területek az úgynevezett reflexzónák. Milyenségükbõl következtetni lehet belsõ szerveink állapotára, illetve ingerlésükkel hatást tudunk gyakorolni rájuk.
A talp rendkívül gazdag idegellátással rendelkezik. Több mint 70000 idegvégzõdés található rajta, így különösen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék. A két talpon az egész test tükörképe megtalálható. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg. A talpmasszázs az egész szervezet mûködésére kiegyenlítõ, harmonizáló hatású. Segítségével mozgósítani tudjuk a szervezet öngyógyító erõit. Serkenthetjük vele a vér, illetve nyirokkeringést. Szabályozhatjuk hormontermelõ mirigyeink munkáját. Segíthetjük az emésztést, kiválasztást. Megkönnyíthetjük légzõrendszerünk munkáját. Sikeresen oldhatjuk vele a felgyülemlett feszültséget. Korhatár nélkül alkalmazható.A reflexológia egyszerre diagnosztikai, és gyógyító rendszer. A masszõr sorba vizsgálja a különbözõ szervek illetve testrészek reflex zónáit, és ahol lerakódást talál, ott tudja, hogy probléma van. A gyógyító módszer "roppant egyszerû", a lerakódásokat fel kell lazítani, hzogy a szervezetbõl ki tudjon ürülni, és ezzel párhuzamosan, a sérült, beteg szerv, szövet, illetve izület is regenerálódik, mivel a lábon illetve kézen lévõ zóna kölcsönhatásban áll vele, és a masszázzs során keltett ingerek jótékonyan befolyásolják az adott szerv, stb regenerálódását.A talp masszírozását kézzel (segédeszköz nélkül) végezzük.A helyesen végzett talpmasszázzsal nem lehet ártani, mert az ingerlés először az agyba megy, és onnan tovább a szervekbe.
Mindenkit lehet masszírozni megfelelő program szerint.
Frissítő talpmasszázst egészséges emberen lehet végezni, a gyógyulást segítő talpmasszázst (reflexológia) beteg emberen, figyelembe véve azt, hogy az adott betegnek mit bír el a szervezete.1 kezelés alkalmával 40 perc a talpmasszázs (20-20 perc/láb).Gyakoriság: (1 napot hagyunk a szervezetnek a gyógyulásra, 2 naponta masszírozhatunk.)

Fogyasztó masszázs

(méregtelenítő, kondicionáló, bőrregeneráló)

Napjainkban szinte népbetegség a túlsúlyosság, s a magyar emberek mintegy fele küzd a fölösleges kilók ellen. Sanyargatja magát mindenféle fogyókúrával, mely általában csak idõleges eredményt hoz, s a kilók rövidesen visszatérnek, sõt még gyarapodnak is, s a sanyargatás kezdõdik elölrõl.
Ennek a végelláthatatlan küzdelemnek vethetünk gátat a FOGYASZTÓ, ZSÍRÉGETÕ, ALAKFORMÁLÓ MASSZÁZZSAL, mely során a szervezet a fölösleges zsírrétegtõl szabadul meg.

A fogyasztó masszázs során a masszőr erős fogásokkal szétveri a zsírsejteket. Megnőveli az anyagcserét, ezzel segítve a salakanyagok gyors távozását. A kúra javítja a bőr regenerálodását, narancsbőr ellen is kiválóan használható. Méregtelenítő hatása mellett a kezelés a masszázs általános elönyeit is biztosítja: izommerevség oldása, felfrissülés, nyirokkeringás javítása...stb. Egy 12 alkalmas kúra (heti 3-4 alkalom) után 3-6 kg tartós fogyás érhető el, mely persze nagyban függ a páciens alkatától és hozzáállásától is: rendszeres mozgás és diéta nélkül a kezelések nagyban veszítenek hatásfokukból.

Cellulit nélküli, feszes, fiatalos bőr titka?

A cellulit jól kezelhető, eleinte alig látszik, azonban ha elhanyagolják, igen taszító képet adhat viselőjéről, ezért időben el kell kezdeni az ellene való küzdelmet, és nem ajánlott abbahagyni, mert újra visszajön. A cellulit kezelésének célja a vér-, nyirok- és anyagcsere fokozása a salakanyag elszállítása érdekében és megszüntetni a folyadékpangást. A cellulit zsírfelhalmozódással jár együtt az adott területen, ezért fontos a zsír bontása, és a bomlástermékek elszállítása. Ezt el lehet érni helyi mechanikai behatásokkal (hő, fény, rádiófrekvencia, vákuum, ultrahang, kézi vagy gépi masszázs, stb.) és természetes vagy szintetikus tartalmú krémek, oldaltok, olajok bemasszírozásával, esetleg beinjekciózásával (mezoterápia). Mindegyik eljárást kúraszerűen érdemes végezni a kellő hatás eléréséhez, általában 6-10 kezelésre van szükség, attól függően, hogy milyen módszerrel, mekkora nagyságú és mértékű cellulitot kell megszüntetni. A különböző teakeverékek, vitaminok és ásványi anyagok rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása az anyagcsere fokozásával, antioxidáns hatásukkal potencírozzák a lokális kezelési eljárások hatékonyságát.

Miért súlyt ez minket, nőket oly gyakran?

Ez az igen gyakori elváltozás már nagyon fiatal korban is megjelenhet a bőr irha rétegében és az aljában, amely főleg a combra, fartájékra, a karra és a hasra lokalizálódik. Kialakulásának igen egyszerű oka van, maga a női nemi jelleget képviselő ösztrogén, melynek hatására a bőraljában lévő zsírszövetben fokozódik a zsírsejtek (adipocyták) lerakódása. Így a nagyon vékony, de többnyire a nőiesebb típusokat is sújtja a cellulit kialakulása. De az öröklődés, az anyagcsere lelassulása, hormonzavar, és az öregedés is szerepet játszik a belső okoknál. A külső tényezők jelentősen rásegítenek a genetikai adottságra, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, a sok édesség, a zsíros ételek, a füstölt élelmiszerek, a kóla, a kávé, a dohányzás és az alkohol túlzott fogyasztása mellett a stresszes életmód is tovább ronthat a helyzeten. A szívtámogató, a keringésjavító és a hormon tartalmú gyógyszerek szedése, továbbá a kevés folyadék bevitel is kedvezőtlenül hat a bőr mikrocirkulációjára. Azokon a területeken, ahol cellulit található, rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. Férfiaknál ritkán alakul ki, ennek oka részben az ösztrogén jóval alacsonyabb szintje és a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezetében található eltérés. Amíg a nőké téglalap, addig a férfiaké trapéz alakú, ami feszesebb kötést biztosít, így nagyobb ellenállásra képes.

Milyen hatóanyagokat érdemes keresni az anti-cellulit készítményekben?

Természetes anyagok/ külsőleg:

Ezek általában serkentik a bőrben a véráramlást és csökkentik a nem kívánt zsírlerakódásokat, egyúttal kisimítják bőrünk egyenetlenségeit. A krémek között találhatók olyan termokencék”, amelyek hőmérséklet-különbség előidézésével aktiválják az anyagcserét. Az ampullás termékek magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat, kúraszerű alkalmazásuk javallott.

• Jódtartalmú barna algák (Ascophyllum nodosum, Fucus vesiculosus, Fucus serratus. Laminaria digitata, Himmanthalia Elongata, Undaria Pinnatifida, Pelvetia)- a vénás pangást megelőzik • egyéb mélytengeri algakeverékek – méregtelenítő, keringést fokozó hatás • koffein- fokozza a lipidbontást • L-Carnitin - anyagcsere fokozó • Aloe Vera - méregtelenítő • Hyaluronav -fokozza az anyagcserét • A-, E-, F-, C-, D vitamin- bőrvédő, a kötőszövet megfelelő zsír-, víztartalmáért, normális anyagcsere folyamataiért felelősek, így a bőr rugalmasságáért is • Égertövis (Ruscus Aculeatus)- érfal erősítő, a vénás pangást gátolja meg • Ginseng olaj/ Gonko biloba –a mikro-keringést fokozva segít elvezetni a zsírszövetben tárolt salakanyagokat szállító vizet • Nopal fügekaktusz- csökkenti a kötőszövetek folyadék visszatartását • gránátalma kivonat- cellulit kialakulását gátolja • szerves szilícium és a növényi proteinek erősítik a bőrt • rozmaring olaj- vérellátást, bőranyagcserét fokozza • gyömbér kivonat- vérkeringést fokozza, tonizál • eszcin tartalmú vadgesztenye-kivonat vízelvonó hatású, segíti a pangó folyadék és a méreganyagok elvo¬nását • cickafark olaj -bemasszírozva fokozza a nyirokkeringést) • homoktövis (Hippophae rhamnoides) krém (zsírbontó, anyagcsere gyorsító, erősíti a kötőszövetet) • borostyánkivonat – keringést fokozza • különféle aromaolajok: narancs-, grépfruit-, rozmaring-, majoránna-, levendula-, fahéj-, borsmenta- és eukaliptusz olajak. (fürdőzés előtt alaposan ledörzsölve bőrünket, majd az olajat a fürdővízbe csepegtetve az illóolajok könnyebben beszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe)

Természetes anyagok/ belsőleg:

• koriander termés (fokozza az anyagcserét) • anyagcserét fokozó, vízhajtó hatású teakeverék: csalán, zsurló, gyermekláncfű vagy nyírfa, csalán, kökény • szűztea, zöldalga- a szövetekben segítenek a nehézfémek és más toxikus vegyületek feloldásában és kiürítésben • tengeri édeskömény -felgyorsítja a víz eltávozását • bodza kivonat- a vénákat és a hajszálereket védi, fokozza ellenálló képességüket • sáfrányos szeklice magolaj (CLA)- serkenti a zsírégetést, a zsírtartalékok lebontását a • homoktövis termésének teája - magas vitamin tartalmú és méregtelenítő • boróka-vízhajtó, segít kiüríteni a vízoldékony toxinokat • cink- bőr, kötőszövet anyagcseréjében játszik szerepet, antioxidáns • szelén- megakadályozzák a nehézfémek lerakódását és csökkenti a szabadgyökök roncsoló hatását • kalcium- segíti a toxikus vegyületek kiürülését • szilícium - a kötőszövet rugalmasabbá és szilárdabbá teszi • A-, C- és E-vitamin- csökkentik a méreganyagok aktivitását, sejtkárosító hatását • ásványvíz-a legjobb transzportanyag, mely segíthet a káros anyagok kimosásában • olívaolaj-megtisztítja a nyálkahártyákat a bekerülő toxikus anyagok egy részétől • lenmag- veszélytelen rostos magocska, mely segít 'kimosni' a béltraktusban található salakanyagokat • articsóka- anyagai segítik máj méregtelenítését és a zsírlebontást • alma, lenmag- a benne található növényi rostok, a Petin és a cellulóz, sok toxikus anyagot megkötnek és eltávolítanak • hajdina-, szőlő-, feketeribizli-, papaya, paraguay-i tealevél-, piros szőlő levél és a kőrislevél kivonatok élénkítik a vénás keringést gátolják a szövetek vízvisszatartását

Szintetizált (általában bioszintézissel) anyagok/ külsőleg!:

• Par-Elastyl™ -feszesíti, kisimítja a bőrt (L'Orèal PerfectSlim) • Fylastine hatóanyaga újraindítja az elasztin-rostok termelését (Vichy) • Lipo-Koffein™ (Garnier) • Adrénalyse-S -zsírtartalékokat kiürülését fokozza ( Vichy/Lipo-Mertic) • Aminokine-G -kollagénrostok képződését fokozza (Vichy/ Lipo-Metric)


Ezek általában serkentik a bőrben a véráramlást és csökkentik a nem kívánt zsírlerakódásokat, egyúttal kisimítják bőrünk egyenetlenségeit. A krémek között találhatók olyan termokencék”, amelyek hőmérséklet-különbség előidézésével aktiválják az anyagcserét. Az ampullás termékek magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat, kúraszerű alkalmazásuk javallott.

Sport masszázs

(mélyszöveti, erőteljes m., mozgékonyság és teljesítményfokozó) Nem kell olimpiai versenyzőnek lennie ahhoz, hogy kihasználja a sportmasszázs mély szövetekig ható erőteljes mozdulatainak kiváló hatását. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólag hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.


Hetente 1-3 alkalom javasolt.

Lávaköves masszázs


A lávaköves masszázs során a kézzel történő masszírozás helyett, vulkáni eredetű, sima bazaltköveket használnak. A masszázs vízben felmelegített, 50 - 60 fokosra hevített, különböző méretű kövekkel történik. A nagyobb köveket az energiavonalak, és a főbb energiaközpontok mentén helyezik el, a kisebbekkel pedig átmasszírozzák testünket. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, igazi masszázskülönlegességnek számít.
A lávaköves masszázs több ezer éves múltra tekint vissza, az amerikai indiánok, az indiaiak, de egyes források szerint még az ősmagyarok sámánjai is használták gyógyításhoz a felmelegített és testre helyezett köveket és ásványokat. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, segíti az energiaáramlást, stresszoldással párhuzamosan javítja a közérzetet. Fokozza a vérkeringést, méregtelenít, lazítja az izmokat, enyhíti az álmatlanságot és rendívül jót tesz a bőrnek, mivel a mély meleg masszázs során az olaj a bőr mélyebb rétegeibe jut. A test ellazulása mellett a szellem is relaxál, a végeredmény pedig fizikai és lelki megújulás, kiegyensúlyozottság. A merev izületek és izmok visszanyerik rugalmasságukat, a lélek pedig meditatív állapotba kerül és csodálatos változáson megy át. Kúraszerű alkalmazása javasolt, de már egy kezelés is érezhető változást eredményez.

A masszázs alatt születő energia harmonizáló és tisztító hatású. Ez az egyedi terápia a vulkánikus tevékenység alatt keletkező kövekkel rendkívül hatékony. Ennek oka nem csak a felmelegített kövekben keresendő, amely lokális és kiterjedtebb változásokat okoz a szervezetben, de ugyancsak hatással van az energiaközpontokra és a szellemi egyensúlyra is. A kőterápiát már az ókori Kínában is alkalmazták, és ott kapcsolódott össze a meridiánok elméletével. A hagyomány szerint 7 csakra, energiaközpont létezik. A csakrák egyensúlya nem csak a közérzetre van jó hatással, de az egyetlen módja a lélek és a tudat egyesítés.

A meridiánok teóriája: Ezen teória szerint 14 energiapálya, meridián létezik, amelyek az életenergiát hordozzák, áramoltatják. 12 fő meridián és két pót meridián létezik a testben. Mindegyik meridián izomcsoportokat és külső szöveteket lát el energiával. Hat meridián, a yin az, amely a testnek az elektromagnetikus energiát átadja és a yin szerveket látja el: a szív, a máj, a tüdő, lép, vese, és a véredények. A maradék hat meridián a yang, amely a testnek az elektromagnetikus energiát áramoltatja, és a yang szerveket látja el: gyomor, vastagbél, vékonybél, epehólyag, húgyhólyag és mellékvese. A két mellék meridián a test középső részén a hét csakrán keresztül fut. Ez az áramlás a sheng ciklus. Ha ezek a csatornák nincsenek egyensúlyban (pl. a stressz miatt), akkor betegek leszünk. A kőterápia megnyitja, megtisztítja és egyensúlyba hozza a csakrákat:

Mivel mindegyik csakra, a vele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával - szervével - is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a "működő egész"-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének alulműködése - az elszenvedett energiahiány miatt -, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.

 

A masszázsok ellenjavallatai

Kontraindukációk :-lázas állapot
-legyengült állapot
- túl idős korban
-postoperatív szakasz elején
-a menstruációs ciklus első pár napján (kiv. végtag helyi nem intenzív kezelése).
-szívinfarktust követő stádium
-vérzékenységgel járó betegségeknél (leukémia, skorbut, hemofília)
-betegségek heveny szakaszában
-fertőző betegségek esetén
-tüdő és mellhártya heveny megbetegedéseknél
-TBC esetén
-érelzáródásos megbetegedések
-nagyfokú visszeresség
-akut vénás megbetegedések
-csont, izület, izomsérülések és rándulások, ficamok heveny gyulladt szakaszában
-izületi instabilitás
-csontritkulás előrehaladott stádiuma
-bőrelváltozás
-bőrbetegségek
-bőr sérülések
-bőr viszketés
-daganatos megbetegedések
-egyes pszichés megbetegedések.

Anatómiai Atlasz Izomzatunk dióhéjban: